در ادامه آموزش برق ساختمان در این مطلب مطالبی در مورد آموزش لوله گذاری برق ساختمان بیان می شود.(مطلب در حال کامل شدن)
بعد از شیار زنی و قوطی گذاری نوبت به جای گذاری لوله ها می رسد .
انواع لوله مورد استفاده جهت لوله گذاری
لوله پی وی سی (خم گرم)
یکی از لوله های مقاوم و پر کاربرد در برق مورد استفاده در کارهای مهندسی مانند هتل ها،مجتمع ها و پروژه های بزرگ است و از آن استفاده می شود بدین صورت که براحتی در اثر ضربه آسیب نخواهد دید . جنس این لوله را حتما در لوله کشی تاسیسات (فاضلاب ) مشاهده کرده اید.
برای برش کاری این نوع لوله از فرز و کمان اره استفاده می شود زیرا جنس آن خشک می باشد و با کاتر برش شما قدری دشوار خاهد بود.
همانطور که از عنوان پیداست به راحتی این نوع لوله را می توانیم توسط حرارت،آب و فنر خم با زاویه دلخواه خم دهیم.
لوله پی وی سی (خم سرد)
این لوله مانند مورد بالا بسیار پر کاربرد بوده و تفاوتی که دارد بدون نیاز به حرارت می توان لوله را توسط فنر خم دهیم یعنی اینکه بعد از حالت دادن لوله به حالت قبل خود باز نمی گردد.
لوله های پی وی سی عموما توسط خم نصب می شوند و توسط زانو هم به کار برده می شوند زانوی آماده برای نصب در الکتریکی ها موجود است.
لوله ونیکا
لوله های ونیکا جنس متفاوتی نسبت به پی وی سی دارند و حالت نرم تری نسبت به پی وی سی دارند این لوله ها همانند pvc در بسته های ۲۵ تایی و متراژ شش متری عرضه می شوند سایز پر کاربرد لوله در برق بیست می باشد و از لوله بیست و پنج در موارد عبور کابلهای اصلی استفاده می شود برای عبور کابلهایی با قطر بیشتر مانند کابل آسانسور از لوله های سایز بالاتر استفاده می شود.
لوله ونیکا بنا بر مواد به کار برده شده در ساخت آن داری وزن سبک و سنگین می باشد .
این لوله اگر از جنس مرغوبی باشد (سنگین ) می توان توسط حرارت خم داد. برای اتصال لوله ها می توان لوله را توسط کاتر و یا کمان اره برش داد و به لوله دیگر متصل کرد راه دیگر اتصال لوله ها بهم مادگی زدن سر لوله با حرارت است .
حتما ابتدا تا انتها محل اتصال را محکم چسب بزنید و سعی کنید از چسب با کیفیت استفاده کنید.
لوله خورطومی سبک و سنگین (مواد نو و کهنه)
چه در انتخاب لوله های گفته شده بالا و چه در انتخاب لوله خورطومی دقت کنید که جنس لوله از مواد مرغوب باشد زیرا در عمر آن و ایمنی کابل ها بسیار اثر گذار خواهد بود .
بعضی از لوله خورطومی ها به صورت رنگی شفاف (مواد نو) و سنگین موجود می باشند و اختلاف قیمت زیادی با لوله خورطومی خشک مشکی (مواد کهنه) ندارند پس از همین نوع جهت کار خود تهیه کنید.
لوله خورطومی ها در متراژ ۲۵ تا ۳۰ متر بسته بندی شده اند .
از لوله خورطومی در سقف برای هالوژن ها ، شلنگی ، مسیرهای ارتباطی و در بعضی مواقع که خم های پیاپی بر روی دیوار موجود است استفاده می شود.
نکته: انعطاف بالا لوله بسیار کاربرد دارد اما نکاتی که حتما باید مورد توجه قرار گیرد عبور تعدا مجاز سیم از لوله (جلوگیری از ایجاد حرارت )، نزدیک به حرارت بالا نبودن هنگام نصب (دودکش پکیج)،آسیب ندیدن لوله به خاطر نرم و قابل انعطاف بودن هنگام کار کردن استاد کار ها و ...
لوله فلکسی ،لوله گالوانیزه (لوله فولادی)
نسبت به لوله های دیگر در برق ساختمان کمتر استفاده می شوند در مقاله ای جدا به آن خواهیم پرداخت.
ابزارات مورد نیاز لوله گذاری
کاتر و کمان اره
متر: برای دقیق تر انجام شدن کار لازم خواهد شد.
فنر خم : فنر های خم سایز بیست ، بیست و پنج و بالاتر را می توانید از ابراز فروشی ها تهیه کنید .حتما نیاز نیست برای خم کاری فنر تهیه کنید می توانید از یک کابل هم سایز با عمق لوله هم جهت خم کاری تهیه کنید.
تیشه و قلم : در بعضی مواقع شیارهای زده شده توسط شیارزن نیاز به کنده کاری کوچکی دارد که آن را باید توسط تیشه و قلم انجام دهید.
پیک نیک و آب : در صورت خم گرم لازم خواهد شد.
هتیر : از هیتر می توانید جهت خم کاری بر روی کار استفاده کنید.
اندازه گیری و برش کاری لوله ها
همانطور که اشاره شد برای برش کاری در صورتی که کار مشابه باشد یعنی ۱۰۰ عدد قوطی در یک ارتفاع با اندازه لوله یکسان به یک باره می توان برای همه ۱۰۰ قوطی بدیل یکسان بودن لوله ها همه را توسط سنگ فرز به سرعت برش دهیم.
در صورت تعدا کم لوله های پی وی سی را توسط کمان اره و ونیکا را توسط کاتر و کمان می توانیم برش دهیم.
نکته: لوله باید کاملا صاف و یکدست برش داده شود (فارسی نباشد ) زیرا هنگام فنر زنی قطعا باعث درد سر خواهد شد.
اتصال لوله
اتصال لوله های و نیکا بهم عموما توسط چاک دادن لوله انجام می شود و توسط مادگی زدن لوله هم می توان این کار را انجام داد تصویر در بالا قرار داده شد..
در لوله های پی وی سی از آنجا که جنس محکم و شکننده ای دارند نمی توان از چاک دادن برای اتصال لوله ها استفاده کرد با زدن مادگی در سر لوله ها و یا استفاده از بوشن می توان لوله ها را بهم متصل کرد.
نکته: حتما بعد از اتصال لوله ها برای محکم کاری لوله ها را توسط چسب برق یا چسب لوله محکم کنید زیرا امکان جدا شدن لوله ها به هر دلیل وجود دارد.
خم کاری لوله برق
خب یکی از مواردی که در بحث لوله گذاری حائض اهمیت می باشد خم زدن لوله ها می باشد جهت عبور از مسیر های مختلف.
شما برای برق ساختمان این انتخاب را دارید که از زانو برای اتصال لوله ها هم در کف و یا سقف استفاده کنید اما پیشنهاد ما به شما جهت کار استفاده از خم می باشد. چند مورد از مزایای خم نسبت به زانو ،عبور آسان و راحت سیم های برق بدون گیر کردن فنر در محل های اتصال، اتصال زانو به لوله حتی با بهترین چسب هم مانند خم نخواهد شد زیرا لوله یک تیکه است و فقط لوله ها نیاز است بهم متصل شوند،لوله خیلی دیرتر از زانو فرسوده خواهد شد مگر لوله بی کیفیت البته زانو با کیفیت هم وجود دارد ،زیبایی کار قطعا در خم اصولی بیشتر خواهد بود.
انتخاب سایز لوله
لوله های برق در سایز های مختلف در بازار مختف می باشد در نقشه های مهندسی جنس لوله و سایز آن مشخص شده است در زیر موارد استفاده از لوله های مختلف را توضیح می دهم.
لوله 2 : لوله کشی پریز ها با سه سیم ، لوله کشی روشنایی ها ، لوله های اعلام حریق ، لوله دوربین ،
لوله 2.5 : کابل اصلی برق ، عبور تعداد بالا سیم مانند دو سیم آنتن و آیفون ،کابل کولر هم بهتر است از این سایز انتخاب شود.
بالاتر از لوله 2.5 : کابل آسانسور ، کابل های اصلی تابلو برقهای عمومی مجتمع های بزرگ
لوله کشی کابل ها
طریقه لوله گذاری برق :
زانو به لوله حتی با بهترین چسب هم مانند خم نخواهد شد زیرا لوله یک تیکه است و فقط لوله ها نیاز است بم متصل شوند،لوله خیلی دیرتر از زانو فرسوده خواهد شد مگر لوله بی کیفیت البته زانو با کیفیت هم وجود دارد ،زیبایی کار قطعا در خم اصولی بیشتر خواهد بود.
انتخاب لوله برق مناسب
لوله های برق در سایز های مختلف در بازار مختف می باشد
طریقه لوله گذاری برق :
لوله گذاری در پروژ ه های مختلف متفاوت می باشد ۱- لوله گذاری از کف ۲- لوله گذاری در سقف های کاذب رابیتس و کناف
در کل لوله های برق مورد نیاز یک ساختمان معمولی مسکونی به صورت زیر می باشد.
۱-لوله گذاری خطوط اصلی واحدها
در شکل زیر مشاهده می کنید که هر طبقه یک لوله جهت آنتن (در صورت نیاز به مجزا کشیدن ماهواره و آنتن دو لوله) ، یک لوله سایز 2.5 جهت کابل اصلی ، یک لوله سایز 2 جهت تلفن
2- لوله گذاری تلفن برق آنتن
۳- لوله گذاری خط های تابلو فیوز
خط پریز ها
خط کلیدها (روشنایی ها)
خط کولر ،چیلر،
۴-لوله گذاری امنیتی و حفاظتی
از موارد امنیتی دوربین ، دزدگیر ، اعلان حریق در مطلبی جدا این مطلب باز خواهد .