براتون عجیبه از اینطرف سیم بکش ببر اون طرف ، لوله بکش ببر سقف ، لوله بکش ببر پایین جای کنتور ، یک عالمه سیم های رنگ و وارنگ اینهمه سیم چیه الان میخوام خدمتتون عرض کنم که داستان اینهمه سیم چیه .
مطلبی که میخوام بگم رو اگه متوجه شدید میتونم بگم نصف بیشتر راه برقکار شدن رو رفتی و دو هزاریت جا افتاده که چی به چیه.
توی برق تک فاز ما سیمی که داریم به نام نول N در ستونهای تیر چراغ برق این نول هستش ، در تمام آپارتمان ها ،توی اتاقتون ،توی پنکه تون ،شارژر موبایلتون،تلویزیون خونتون و ... همه جا هستش.
سیم نول همون سیمیه که وقتی دست می زنیم ما رو برق نمیگیره فازمتر رو هم روشن نمیکنه و یک جورایی سیم مشترک حساب میشه.
نول چگونه بوجود می آید؟
اختلاف پتانسیل موجب برقراری جریان الکتریکی در درون سیم ها می شود . انرژی الکتریکی در نیروگاه های برق شهر تولید می شود و سپس توسط 3 سیم که هر سه فاز هستند به شهر انتقال داده میشه. این سه تا سیم داخل ترانسفورماتور هایی که در شهر می بینید می روند و توسط ترانسفورماتور سیم نول بوجود میاد که نسبت به هر کدام از این سیم ها 220 ولت اختلاف پتانسیل داره و سیم مشترکشون حساب میشه.فاز ها هم نسبت به هم 380 ولت اختلاف پتانسیل دارند.
حالا برای تقویت این سیم نول و ثبات اختلاف پتانسیل سیم نول را به زمین متصل می کنند.شاید بپرسید خب چرا سه فاز می آورند باید بگم بدلیل افت نکردن سه فاز و تقسیم اونها بصورت تک فاز در منازل ، وجود دستگاه های سه فاز در کارگاه و وجود آسانسور ها که موتور هاشون سه فازه.
خب اینایی که تا حالا گفتم مقدمه بود بریم سر دو دقیقه خودمون.
برای کنترل و روشن کردن هر وسیله ی برقی اعم از روشنایی ها ، وسایل برقی داخل منزل ما به دو سیم نیاز داریم که نول در همه جای منزل مشترکه و فقط فاز نوع کنترل کردنش عوض میشه همین و السلام. یعنی در کل هدف ما برقکارها اینه که فاز رو برای عمل کردن در هر قسمت کنترل کنیم.
شکل زیر رو ببینید و بگید مهندس دمت گرم.
خب همانطور که مشاهده می کنید ما ورودی سیم (آبی) نول مون توی تمام لوازم خونه چرخیده و ما فقط کنترل فاز داریم.
چند تا از کنترل فاز ها رو خدمتتون عرض کنم.
سیم بنفش با فیوز متصل شده به چشم سقفی ،چشم سقفی توسط سنسور مادون قرمز و حسگرش کنترل فاز رو انجام میده.
سیم قرمز متصل شده با فیوز به کلید دو پل کلید دو پل عمل کنترل فاز لوستر و لامپ را انجام می دهید.
سیم نارنجی با فیوز متصل شده به کولر گازی و سیم سبز هم با فیوز متصل شده به تلویزیون اینو دیگه جان محمد شما بگید خب معلومه کنترل فاز توسط ریموت کنترل ها انجام میشه.
سیم صورتی متصل شده به یک وسیله ی برقی مثل شارژر اینجا چی میتونه کنترل فاز رو انجام بده معلومه خود فیوزها همه شون میتونن خط ها رو قطع و وصل کنن.
حالا اگه بخواهیم همه ی اینها رو قطع کنیم یا کنترل کنیم چی ، معلومه دیگه فیوز اصلی همه رو میتونه قطع و وصل کنه.
فقط ضمن اطلاع تون بگم توی همین شماتیک بالا در عمل با وجود سیم ارت باید حدود 20 رشته سیم کشی شود ، که از این سیم ها 7 عدد سیم های نول و 7 عدد سیم های ارت هستند الباقی برگشت فیوزها و کلید دو پل هستند.
امیدوارم براتون مفید واقع شود موفق باشید.